Recept: pastaschotel met lichte kaassaus

pastaschotel met lichte kaassaus

Een eenvoudige pastaschotel met kaassaus: heerlijk, toch? Maar jammer genoeg vaak ook erg zwaar en moeilijk te verteren. Zeker voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa. Daarom maak ik altijd magere kaassaus. Dit recept is een gezondere variant van de typische macaroni met hesp en kaassaus: ik voeg er courgette en tonijn aan toe.

Courgette is heel gezond. En: veel mensen verteren die groente goed. Dat heb ik al gemerkt in mijn praktijk: als diëtiste begeleid ik mensen met IBD naar een leven zonder klachten. Ook tonijn is trouwens heel gezond en licht verteerbaar.  

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 40 minuten

Porties: 4

Klaar in: 55 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram macaroni
  • 300 gram tonijn (uit blik: tonijn in eigen nat)
  • 2 courgettes
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 600 ml halfvolle melk
  • 6 eetlepels maiszetmeel
  • 150 gram geraspte light kaas
  • Peper, zout en nootmuskaat

Stap voor stap

Pasta, courgette en tonijn

1.

 Kook de macaroni in een ruime pot water zoals aangegeven op de verpakking

2.

Snijd de courgette in blokjes.

3.

Stoof de courgette in een beetje olijfolie.

4.

Voeg de tonijn toe en meng alles door elkaar.

5.

Voeg de oregano toe en kruid met peper en zout.

6.

Stoof totdat de courgettes gaar zijn.

Kaassaus

1.

Doe de melk in een pannetje en breng aan de kook.

2.

Los het maiszetmeel op in 6 eetlepels koud water en roer het door de melk totdat de melk is ingedikt.

3.

Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

4.

Zet het vuur uit en meng beetje bij beetje de kaas door de saus.

Afwerking

1.

Meng de pasta met de mix van tonijn en courgette.

2.

Meng ook de kaassaus onder het geheel.

3.

Heb je graag een krokant kaaskorstje? Doe het pastagerecht in een ovenschotel, bestrooi het met een beetje kaas en zet het een tiental minuten onder de grillstand in de oven.

Smakelijk!

Tip: Welke ingrediënten zorgen voor een lichter verteerbare kaassaus? 

  • Maiszetmeel in plaats van bloem om de saus in te dikken
  • Light kaas
  • Halfvolle melk